Graffiti i Sverige

Sthlm Urban Art

Stockholm har en helt egen festival för så kallad street art dit du som besökare är välkommen för att lära dig mer om god gatukonst, vilket är festivalens motto. Festivalen Sthlm Urban Art pågår samtidigt som stadens flera dagar långa gatufestival. Staden förvandlas till en storslagen fest med upplevelser för alla åldrar.

Sthlm Urban Art är en del av stadens gatufestival där du har möjlighet att kostnadsfritt se och uppleva några av Sveriges mest kända konstnärer när de utför sitt arbete live. Som besökare har du även chansen att själv få testa på konstformen graffiti och sprejburkar finns att köpas på plats.

Se hur ett verk växer fram

Som åskådare av konst får du sällan vara med i själva processen, utan endast ta del av det färdiga resultatet. Under Sthlm Urban Art får du möjligheten att se hur ett graffitiverk skapas och växer fram samt ta del av den klara konsten. Festivalen bjuder också på flera gatukonst-installationer.

Innan festivalen Stockholm Street Festival startar brukar det vanligtvis hållas en vernissage på Wallery Gallery i passagen till varuhuset NK där du kan träffa konstnärerna som medverkar i Sthml Urban Art. Wallery är numera den organisation som anordnar Urban Art-dagarna och de har sin bas på internet, men finns även fysiskt genom installationer.

Wallery Art med bakgrund i Street Art

Wallery Art som arrangerar Sthlm Urban Art brinner för street art. De jobbar endast med konst och konstföremål med en tydlig koppling till denna uttrycksform. Wallery vet att många önskar titta på konsten i verkligheten innan köp och därför anordnar de även möjlighet att uppleva konsten fysiskt genom exempelvis Urban Art-dagarna.

Det som presenteras fysiskt för dig som besökare på Urban Art-festivalen är konstväggar på offentliga platser. Just valet av offentliga platser grundar sig i att arrangörerna vill att du som åskådare ska uppleva konsten på ett avslappnat och naturligt sätt samtidigt som du promenerar eller dricker en kopp kaffe.

Kostnadsfria aktiviteter

Att delta i en stadsfestival och ett event för dig som besökare innebär möjlighet att få prova på många roliga aktiviteter och se konstnärer uppträda utan att du behöver betala inträde. Det är ett utmärkt tillfälle för alla att ta del av flera olika kultur- och uttrycksformer, bland annat graffiti.

Allt är gratis att prova på, det som kostar kan exempelvis vara om du vill köpa sprejburkar med färg för att fortsätta ditt konstnärskap när du har kommit hem från Urban Art. Du finner konstinstallationer på offentliga miljöer över hela staden, men själva festivalen och Urban Art hålls i de södra delarna.

Bagarmossen är ny plats

Festivalen hölls under flera år i Kungsträdgården i centrala Stockholm, men från och med år 2018 är Bagarmossen, Skärholmen och Medborgarplatsen kalasets nya hemvist. Thorsten Andreassen som startade Stockholms stadsfestival år 2000 säger att det är viktigt att allt är gratis, även om både han själv och företagen som Wallery Art förlorar pengar.

Kultur i det offentliga rummet

Precis som Wallery Arts och Urban Arts anser grundaren Thorsten Andreassen att målet med tillställningen är att visa upp kultur i det offentliga rummet och att konst ska vara tillgängligt för alla. Han anser att Sverige är för dåliga på detta. Tack vare Urban Art-dagarna kan du själv påverka kulturvärlden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *