Graffiti i Sverige

Graffitifrämjandet.se

Historik

Graffitifrämjandet (GF) är en ideell organisation med sin bas i Stockholm. De grundades år 2011 då det rådde nolltolerans mot graffiti i Stockholm, något som de ville förändra. Riksteatern hade ett gatukonstkonvent år 2010 vid namn Art of the Streets och det var därifrån som idén till GF växte fram. Idén med skapandet av organisationen var att en enad röst kan nå längre och att en organisation med medlemmar kan få mer styrka i förslagen och önskemålen. I början nådde GF både med- och motgångar och de blev ganska ifrågasatta, speciellt av nolltoleransförespråkare, men genom samarbeten med Riksteatern växte de mer och mer.

Deras arbete

Graffitifrämjandet arbetar på flera olika sätt och deras mål är att föra graffitikonsten vidare och göra den mer accepterad i samhället. Det gör de genom att göra debattinlägg, hålla evenemang och workshops samt svara på frågor från media. De arbetar både på lokal-, riks- och internationell nivå för att öka kunskapen om graffiti i Sverige. Graffiti kallas av många världens största konströrelse och GF tycker att kunskapen om konstformen behöver spridas i Sverige. GF för också dialoger med myndigheter och makthavare och arbetar för att fler öppna väggar ska finnas i samhället. GF älskar helt enkelt graffiti.

Medlemskap

Det är helt kostnadsfritt att bli medlem i Graffitifrämjandet och ju fler medlemmar de har, desto större makt får de i sina dialoger med makthavare och myndigheter. Att bli medlem är enkelt, det är bara att gå in på graffitiframjandet.se och trycka på “Bli gratis medlem på fem minuter”. De förmedlar flera uppdrag i veckan till medlemmarna, och aldrig gratisarbeten. Det finns en hel del fördelar med att vara medlem, du får bland annat 10 procent rabatt vid köp i butik hos Highlights. De är också uppdragsförmedling åt graffitimålare. Som medlem kan du välja att ge en donation via Swish, men det är inget krav.

Öppna väggar

Öppna väggar är väggar där du lagligt kan måla graffiti och det finns än så länge lite över 40 stycken olika öppna väggar i Sverige. Graffitifrämjandet arbetar för att det ska finnas öppna väggar i alla Sveriges städer, då de tycker att konstformen graffiti ska ha lika stor rätt som alla andra konstformer. De flesta av de öppna väggar som finns är helt gratis att måla på, med vissa undantag. Dock gäller olika regler för olika väggar, så det är viktigt att ha koll på de regler som gäller just där du väljer att måla. På Graffitifrämjandets hemsida hittar du en lista på var öppna väggar finns.

Sammanfattning

Graffitifrämjandet, förkortat GF, är en ideell organisation som arbetar för att graffiti ska bli en mer accepterad konstform. De vill sprida kunskap om konstformen och de för även diskussioner med makthavare och myndigheter för att öka acceptansen av graffiti och gatukonst. Du kan bli medlem helt kostnadsfritt och det finns gott om fördelar med att vara medlem, ju fler medlemmar desto mer inflytande kan GF få. De arbetar för att skapa fler öppna väggar, i alla Sveriges städer. På deras hemsida hittar du en lista över vilka öppna väggar som finns tillgängliga i landet än så länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *