Graffiti i Sverige

Lagliga graffitiväggar i Sverige

Att måla graffiti är populärt, inte minst bland yngre generationer. Graffiti är en konstform som ofta består av klara färger och skrift blandad med bilder. De målas ofta på väggar i det offentliga utrymmet, vilket innebär att det är en omdebatterad konstform. Att måla på någon annans ägo än sin egen är olagligt, men det finns ett gäng lagliga väggar för graffitimålning runtom i Sverige.

Är graffiti olagligt?

Många kopplar ihop graffiti med något olagligt, men hur ligger det egentligen till? Graffiti är egentligen inte olaglig, men däremot kan det vara olagligt beroende på var du väljer att måla. Om du sitter hemma och målar graffiti på papper eller målar en egen vägg i ditt hem (såvida det inte är en hyresrätt) behöver du inte oroa dig för att du gör något olagligt.

Vad som däremot är olagligt är att måla på offentliga platser där du inte har tillåtelse att måla. Då spelar det inte heller någon roll om du målar graffiti eller något helt annat. Att just graffiti tolkas som något olagligt beror på att det är den konstnärliga stilen som ofta målas på offentliga platser, tillsammans med klotter av olika slag.

Lagliga väggar i Norrköping

När man pratar om lagliga väggar för graffitimålning i Sverige är det oftast Norrköping som nämns först. Det här är en av relativt få städer i landet som har valt att bli mer eller mindre fri från klotter med hjälp av lagliga väggar. Reglerna vad gäller graffiti och klotter är alltså lika hårda som i andra städer, men i Norrköping finns det andra möjligheter för graffitimålare.

Under 1990-talet och en bit in på 2000-talet fanns det lagliga graffitiväggar i Kolhamnen, där alla som ville kunde måla fritt. Dessa togs dock ner, då man bestämde att nya bostäder skulle byggas där istället. För att fortfarande ge graffitimålarna en möjlighet att utöva sin konst flyttades väggarna till en ny graffitipark i Inre hamnen, vilket ligger cirka 300 meter bort från Kolhamnen.

Väggar i Göteborg och Västerås

Två andra svenska städer som har försökt minska den olagliga graffitimålningen med hjälp av lagliga väggar är Göteborg och Västerås. I Göteborg finns det lagliga väggar nära vattnet i området Röda Sten. De är belägna nära konsthallen med samma namn. Förutom att det är lagligt för vem som helst att uttrycka sin konst där anordnas det emellanåt workshops och utställningar om graffiti.

Västerås är en annan svensk stad som har blivit välkänd i graffitikretsar, då de har haft en laglig vägg från och till. Den är, liksom många andra lagliga väggar, placerad i ett industriområde och väggen är cirka 200 meter lång och fem meter hög. Väggen på Mälarhamnar är dessutom Sveriges största lagliga vägg och lockar därför många personer från hela landet.

Hur många lagliga väggar finns det?

Det finns lagliga graffitiväggar på flera ställen runtom i världen. I Sverige finns det cirka 40 stycken. Förutom i Norrköping, Göteborg och Västerås kan du besöka städer som Stockholm (till exempel Farsta och Tensta), Norberg, Hedensberg, Växjö och Karlskrona. Väggarnas storlekar varierar kraftigt, och kom ihåg att det kan ske förändringar i lagstiftningen kring dem, så kolla upp att de är lagliga innan du besöker dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *