Graffiti i Sverige

Malmö street art

Malmö är en stad som förutom sitt rika kulturliv även är en stad fylld av urbana konstnärer. Förutom ett par lagliga grafittivägger bland annat vid Möllevången och Parkeringshuset Anna så öppnade det även ett grafitti-museum 2017. Grafitti Hangaren var ett stort projekt för att legitimera street arten i Malmö och visa att även graffiti kan vara konst. Men även utanför hangaren finns det konst.

Holma och Artscape

Artscape är en festival som bjuder in graffitikonstnärer och andra konstnärer för att försköna olika städer runt om i landet. Förutom att ha varit i Göteborg och Värmland så har dom även besökt Malmö. Till Malmö kom en av de större street konstnärerna vid namn the Smug One. En annan stor konstnär som förskönade staden var den brittiske Phlegm vars målningar anses vara i världsklass.

När du kommer till Holma och då främst till bostadsområdet vid Snödroppsgatan möts du av ett enormt troll. Detta troll pryder ett av lägenhetshusen på gatan och har blivit lite av en profil för Holma som ort. I samband med Artscape så skapade Smug One detta över tio meter höga troll som vakar över stadsdelen. På Holma torg finner du även ett konstverk från D*Face.

Möllan och Davidshall

Möllevången eller Möllan som det ofta kallas har en av Malmös få lagliga graffitiväggar. Här har många artister stora som små varit framme och målat. Ofta sitter konstverken uppe i någon vecka innan det målas över av nästa konstnär. Men en bit bort finns ett mer permanent konstverk av Stinkfish. Detta konstverk som ligger på Södra Skolgatan anses vara en av Malmös mer klassiska väggmålningar.

Davidshall hade i många år en polisstation. Men detta stoppade inte konstnärerna från att försköna även detta område. Många av konstverken var så väl gjorda att de finns kvar än idag. Ett väldigt känt konstverk är Flickan med räven som pryder en metalldörr på Davidshallsgatan 10. Längre ner på samma gata finns även en målning på en ko och ett rådjur av samma konstnär.

Grynbodagatan och Stenhuggargatan

Artscape stod för en stor del av Malmös nuvarande gatukonst och Grynbodagatan lyckades få två konstverk. Det första ligger på Grynbodagatan 9 i gamla staden och är en målning på en kvinna skapad av Natalia Rak. Precis bredvid Natalia Raks verk finns det en färgkavalkad till konstverk av Ola Kalnin. Ola är en av få konstnärer i denna artikel som är född i Malmö.

I en relativt lugn och intetsägande gata intryckt mellan Davidshall och Lugnet finner man ännu ett verk skapat under Artscape. På Stenhuggargatan skapade den brittiska konstnären Phlegm ett över 5 meter högt konstverk på en vit byggnad med underliga figurer som klättrar upp längs byggnadens fasad. Detta konstverk kan vara lite svårt att hitta men det gör den bara allt mer sevärd.

Ta cykeln och upptäck Malmö

Det bästa sättet att upptäcka all street art och graffitikonst i Malmö är med cykel. Det kan vara många kilometer mellan varje konstverk. För att hinna med så många konstverk som möjligt bör du planera noggrant i förväg. Har du inte en egen cykel eller inte vill ta med en så finns det gott om cyklar att hyra runt om i Malmö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *